Blog

Este benefic sau nu sexul in timpul menstruatiei ?

Sexul in timpul menstruatiei are o serie de beneficii, precum atenuarea crampelor asociate cu ciclul, usurarea durerilor de cap care pot aparea in aceasta perioada si un libido crescut.

Studiile stiintifice au demonstrat ca sexul este extrem de benefic pentru sanatate, deoarece activeaza o varietate de neurotransmitatori care influenteaza nu numai creierul, ci si alte organe. Beneficiile sexului pentru femei si barbati includ scaderea tensiunii arteriale, consolidarea sistemului imunitar, reducerea durerii acute, imbunatatirea sanatatii inimii, inclusiv scaderea riscului de boli de inima, reducerea riscului de cancer la prostata, combaterea stresului si a anxietatii si imbunatatirea calitatii somnului.

Desi unele femei sau partenerii lor pot avea reticente cand vine vorba de sexul in timpul menstruatiei, din punct de vedere medical nu este necesar sa se evite activitatea sexuala in timpul ciclului lunar.

Sigur ca unele femei pot avea simptome mai severe la menstruatie (dureri mari, sangerari abundente, stari de greata etc.) sau macar in prima zi si atunci nu se simt apte pentru un act sexual. In rest, nu exista contraindicatii, ba chiar pot fi enumerate cateva avantaje, unul foarte important fiind atenuarea acelor dureri menstruale cu care se confrunta multe femei.
Sex in timpul menstruatiei: ce beneficii poate avea?

Sexul in timpul menstruatiei poate avea mai multe beneficii: nu doar atenuarea durerilor menstruale, ci si scurtarea numarului de zile de sangerare si lubrifiere naturala.

Alinarea crampelor
Orgasmul poate atenua crampele menstruale, care sunt sunt rezultatul contractarii uterului pentru a elibera tesutul. In timpul orgasmului, muschii uterului se contracta si ei, apoi se elibereaza. Aceasta eliberare ar trebui sa aduca o usurare a acelor dureri asociate cu menstruatia de care au parte multe femei.

O stare psihica mai buna
Sexul declanseaza, de asemenea, eliberarea de substante chimice numite endorfine, care confera o stare de spirit buna. In plus, implicarea in activitati sexuale ocupa mintea cu ceva placut, situatie care poate ajuta la eliminarea disconfortului menstrual.

Un ciclu mai scurt
Contactul sexual contribuie la scurtarea perioadei de sangerare, deoarece, asa cum am spus mai sus, in timpul orgasmului, continutul uterin este impins mai repede spre afara.

Lubrifiere naturala
Sangele actioneaza ca un lubrifiant natural, deci nu mai ai nevoie de altceva in timpul actului sexual.

Posibila usurare a durerilor de cap
Aproape jumatate dintre femeile care se confrunta cu migrene le capata in timpul ciclului. Desi majoritatea femeilor care au dureri de cap la menstruatie evita sexul in timpul episoadelor de migrena, cele care fac sex in timpul menstruatiei spun ca acest lucru le elibereaza partial sau chiar complet de durerile de cap.

Libido crescut
Libidoul femeii se modifica de mai multe ori pe parcursul unei luni, influentat fiind de fluctuatiile hormonale. În timp ce unele femei spun ca pofta de sex le creste in timpul ovulatiei, care este cu aproximativ doua saptamani inainte de sangerare, altele raporteaza ca se simt mai dornice de sex in timpul menstruatiei.

In fond, motivul principal al unui act sexual este ca ambii parteneri sa se simta bine. Daca apetitul sexual este mai mare in perioada menstruatiei, de ce sa nu profiti de acest aspect?

Idei pentru ca sexul in timpul menstruatiei sa fie o experienta mai confortabila si mai putin problematica, e bine sa tii cont de urmatoarele lucruri:

  • Fii deschisa cu partenerul tau si spune-i daca doresti sa faceti sex in aceasta perioada. Daca exista un disconfort din partea vreunuia dintre voi, e bine sa lamuriti motivele din spatele problemei. Cum spuneam, din punct de vedere medical nu exista interdictii.
  • Daca folosesti un tampon intern sau o cupa menstruala, scoate-le inainte de actul sexual.
  • Intinde un prosop de culoare inchisa pe pat pentru a capta eventualele scurgeri si pastreaza un pachet cu servetele umede langa voi pentru a curata eventualele pete aparute, iar dupa sex mergeti la dus.
  • Actul sexual sa aiba loc direct la dus pentru a evita complet murdarirea asternuturilor.
  • Daca nu ai un partener stabil si nu va cunoasteti istoricul medical reciproc, e indicata folosirea prezervativului inclusiv in timpul sexului la menstruatie pentru a va proteja impotriva bolilor cu transmitere sexuala, dar si de o sarcina nedorita.
  • Daca ai unele pozitii sexuale preferate, care in aceste momente nu sunt cele mai adecvate incearca ceva diferit, care sa fie mai potrivit in context, dar sa va aduca satisfactie amandurora.